Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 26/09/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Miruna Pasa Petru
Titlul articolului: ALEGERILE UNINOMINALE - Colegiile electorale declarate valabile
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/134643/alegerile-uninominale---colegiile-electorale-declarate-valabile


Numele cotidianului

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş anunţă că va face recurs în termenul legal la Instanţa Supremă în cazul deciziei Curţii de Apel

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş anunţă că va face recurs în termenul legal la Instanţa Supremă în cazul deciziei Curţii de Apel

Colegiile electorale stabilite de Executiv pentru alegerile parlamentare uninominale rămân valabile, în forma stabilită prin hotărâre de Guvern. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca neîntemeiată, cererea Partidului România Mare de suspendare a aplicării actului normativ.  Cealaltă cerere a PRM de anulare a Hotărârii de Guvern va fi judecată de Curtea de Apel la 11 noiembrie.

Potrivit legii, soluţia pronunţată ieri poate fi atacată cu recurs în cinci zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar reprezentantul PRM, Lucian Bolcaş, a declarat deja că va exercita calea de atac. "Nu cunosc temeiurile pentru care s-a dat această hotărâre. Nu pot să fac supoziţii, dar vă asigur că PRM va stărui în acţiunea sa şi va declara, în termenul legal, recurs împotriva acestei hotărâri. Sunt prea multe, prea evidente şi prea flagrante toate nelegalităţile hotărârii Guvernului ca să poată să fie trecute cu vederea", a susţinut Lucian Bolcaş.

PRM continuă
Decizia de ieri a vizat doar o cerere de suspendare a hotărârii de guvern care fixa colegiile electorale. Fondul acţiunii PRM, cererea de anulare a acestui act normativ, va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti la 11 noiembrie. "Atunci se va hotărî dacă avem sau nu dreptate. În lipsa acestei suspendări, tot ce se derulează în procesul electoral în condiţiile admiterii cererii de anulare se dărâmă. Dacă hotărârea de guvern va fi anulată după alegeri, alegerile vor fi invalidate şi Parlamentul va fi dizolvat", a susţinut vicepreşedintele PRM. Partidul România Mare susţine că hotărârea de guvern atacată ar fi stabilit colegiile electorale din Bucureşti, Constanţa şi Satu Mare cu încălcarea legii, fără să ţină cont de hotărârea comisiei parlamentare special înfiinţate.

Acţiune şi reacţiune

Miza electorală a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti a determinat miercuri seară reacţii politice făţişe din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a preşedintelui Traian Băsescu. Şi asta înainte cu câteva ore ca instanţa să pronunţe o hotărâre. Primul-ministru a indus ideea că asupra instanţei se exercită "grave încercări de influenţare politică" şi a găsit de cuviinţă, în acelaşi discurs, să-i acuze pe magistraţi că şi-ar fi făcut singuri salarii "la un nivel indecent".
Deloc mai prejos, şeful statului a ţinut să spună că hotărârea atacată de PRM "pare a nu respecta rigorile legii".
Ambele discursuri politice, lansate înainte de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, au fost catalogate de preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, drept "presiuni asupra independenţei justiţiei" şi "încălcări ale separaţiei puterilor în stat".

Eşecul "Coaliţiei ruşinii"
Premierul Tăriceanu a apreciat că decizia Curţii de Apel de a respinge cererea PRM de suspendare a hotărârii privind colegiile uninominale confirmă legalitatea actului normativ. Tăriceanu a arătat că, în cazul în care Justiţia dădea dreptate PRM, Guvernul era pregătit să se reunească în cursul zilei de ieri în şedinţă extraordinară pentru a aproba un pachet legislativ care să permită organizarea alegerilor parlamentare la sfârşitul lunii noiembrie, pe baza sistemului de vot uninominal. "Din acţiunile care au fost iniţiate este evidentă intenţia «Coaliţiei Ruşinii» dintre PD-L şi PRM de a amâna prin orice mijloace alegerile şi introducerea sistemului de vot uninominal, considerând acum că îi penalizează. Cu alte cuvinte, încearcă să pună interesul propriu înaintea interesului general, pentru că simt că ar fi afectaţi la viitoarele alegeri (...) Cred că hotărârea Curţii de Apel este elementul cel mai important în desfăşurarea şi în stabilirea legalităţii, nu stabilim noi, ci, în final, justiţia", a spus Tăriceanu, adăugînd că, urmare a deciziei instanţei, alegerile parlamentare pot fi organizate în sistem uninominal la termenul stabilit, 30 noiembrie 2008.

"O veste bună"
PSD a salutat decizia Curţii de Apel, liderul Mircea Geoană apreciind că este vorba despre o veste "foarte bună". "Astfel ne putem cu toţii concentra la 30 noiembrie, data alegerilor, şi pe derularea, în premieră pentru România, a unui sistem de vot uninominal", a spus Geoană. Cât despre decizia PRM de a contesta hotărârea Curţii de Apel, Geoană a apreciat că este vorba despre "o disperare de înţeles pentru un partid care, în acest sistem, este clar că nu are şanse reale de a intra în viitorul Parlament". "Există în mod transparent o înţelegere între PRM şi PD-L, iar trocul cu vicepreşedinţia de la Senat sunt convins că a avut ca parte a înţelegerii şi acest subiect", a conchis Geoană. Şi liderul PD-L Emil Boc a declarat că salută decizia Curţii de Apel şi a afirmat că democrat-liberalii vor continua campania de informare privind uninominalul.

Juriştii de la Cotroceni, lăsaţi până-n noiembrie

Preşedintele Traian Băsescu îşi menţine părerea că hotărârea guvernului privind delimitarea colegiilor uninominale are "slăbiciuni" – întrucât chiar Guvernul recunoaşte asta când anunţă că are pregătit un act normativ care să corecteze aceste slăbiciuni – şi nu dă semne că şi-ar concedia juriştii de la Palat, aşa cum anunţase miercuri seară la TVR. Cel puţin până la 11 noiembrie, când Curtea de Apel se va pronunţa pe fondul sesizării PRM. Până atunci, el spune că decizia de ieri "nu poate fi pusă sub îndoială", însă, cum nu se referă la fond, atunci riscăm să "intrăm într-o perioadă de confuzie", pe care o anticipase în discursul de miercuri din Parlament. "Ceea ce acum nu se mai pare, ci este cert. PRM anunţă că va continua să atace hotărârea pe ideea de suspendare, dar fondul se va judeca tocmai la 11 noiembrie, deci în plină campanie. Nimeni nu poate anticipa hotărârea judecătorului la 11 noiembrie. Poate să lase hotărârea în vigoare, poate fi o hotărâre care să anuleze, să constate ilegalitatea hotărârii şi atunci suntem într-o profundă confuzie", a declarat preşedintele ieri la postul public de radio. Ca atare, din punctul său de vedere, Executivul ar trebui să repare de pe acum ce e de reparat, să nu mai aştepte data de 11 noiembrie. "Am înţeles şi înainte de această hotărâre, dar şi astăzi că premierul a declarat că are un set pregătit prin care să corecteze ceea ce a fost reclamat. De ce Dumnezeu nu corectează imediat ceea ce trebuie corectat? Ca să lase această hotărâre, care e în instanţă, fără obiect şi atunci s-ar derula lucrurile relaxat şi fără semne de întrebare. Vom sta până la 11 noiembrie să ne întrebăm: este legală hotărârea sau nu este legală?", a afirmat şeful statului.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.